martes, 6 de agosto de 2024

Ludolingüística

Formules elimatories de tirar a shorts:

‘Uni dori teri cuteri, mata la beri biri biró; canta-les bé que tots hi són; dotze vaques farineres, menos una que en tragueres; pell de vaca, pell de bou, vés-t’n tu que Deu no et vol’ (Vic).

¡Un do qua, quini quini deta; un do qua, quini quini da; a la font, zi zi zi zeta; Pere bona n’era nou, pic d’ou’ (Vic)

‘Pompet de la violança, son marit n’ha anat a França, n’ha portat un cantiró per la punta el bastó per ballar la seva dona; de la piu-piu, de la niu.niu, tot ho xerra, tot jo xerra; de la piu-piu, de la niu-niu, tot jho xerra, tot ho diu; un plat dárròs, clavells y flors; un plat de fideus, calvells i peus; tu n’ets fora dels encants, quinta i cants’ (Vic).

Un dos tres quatre cinc sis  set vuit nou, carrer nou, nombre nou, segon pis, nombre sis; un pintor  i una pintora que pintaven Sat Josep tot verd, que pintaven Sant Lluìs  tot llis, que pintaven Sat Roc ben groc, que pinteven Sant Joan ben gran; fora la més xica o la més gan; Mare de Deu del Carme, feu-me afanyar força, que la nit s’acosta, el pare em vol pegar amb unes corretgetes plenes de punxetes, anb uns carretjons plens de punxons; una espasa rovellada que em travessa l’espinadaa; una espasa d’or que em travessa el cor’ (Vic).

‘Quatre pedretes n’hi ha al carrer, jo les sé comptar molt bé, de color de xocolata: un, dos, tres, quatre’ (Vic).

‘Dalt d’un pi n’hi ha un moli, n’hi ha una cabra que és molt magra; com se diu? Rossinyol; vés-te’n tu, que Deu no et vol’ (Vic).

Pummpet, treu-te el Barret; un i pet’ (Vic)

Un os, petit y gros; barrabís, Barrabós (St. Feliu de P.)

Una poma n’hi ha a l’hort que en festeja un pebrot; quan el sol sortirà, la pometa se fondarà. (St, Feliu de P.)

Una plata d’enciam, ben amanida amb oli i sal; xucli xucli un tros de pa, per qui toqui anar a amagar (St, Feliu de P.) Un pom d’or de la biribança, el meu marit n’ha vngut de França, m’ha portat un cambellot que en festeja la meva dona; li fa dur sabatetes d’0r; de piu piu, de la niu niu, sigui fora la persiu. (Vilafranca del P.)

A Dalt la muntanyeta n’hi ha un geperufet que en fa ballar la mona a Dalt d’un tamboret (Vilafra. Del P.)

Fuster, Fuster: quants claus has de menester per fer un galliner? (Villafr. Del P.)

Poma midora, que en salta la torre: n’és i n’és: quina hora és? Són las once de quinquilla, n’ha passat el picarilla; un plat d’arròs, pomes i peres, i tu, flors. (Villafr. Del P.)

Fum, ximeneia Amunt trobaràs un capellà que et daà peixet i pa, jua carabasseta de vi per traguitxar tot el camí, un tal de formatge mira bé tot vietge (Sta. Col, de Q,)

Unid ori teri cateri, bati combati, biro biron, conta les dames, que dotze són. (Selva del Camp).

A la ccluca d’amagar, para tu si vols jugar, un glopet d’aiguardent, sigui fora lo més pudent. (Dalset).

Quantes pedres hi en aquest carrer? Jo les comptaré molt bé; n’hi ha una, n’hi ha dues, n’hi ha tres… n’hi ha nou, sa pedreta des carrer nou, un pintor i una pintora que pintaven Sant Joan, que surti sa més gran. (Costitx).

Un apoma hi ha dons s’hort que serveix per medicina; ja diràs a Na Tonina que En Per Joan és mort. Palma).

Portal portal está buit, mai s’acabarà d’omplir, quiccaraquic que no s’ahgi ben pansit. (Ciutadella)

Imagen:https://www.blogger.com/b

No hay comentarios:

Publicar un comentario